Werk aan je plezier!

Werk aan je plezier!

Zoals elke ochtend kreeg ik ook vandaag een inspirerende quote op mijn telefoon: ‘Werk aan je plezier’ en deze vlieger gaat zeker voor mij op. Het idee om een overzicht te maken van mijn dagbesteding schopte ik steeds nonchalant een stukje naar voren. Niet heel erg oplossingsgericht, want zo blijf ik er elke keer tegenaan lopen. Tijd dus om er iets mee te doen. In mijn bullet journal maakte ik een schema met mijn belangrijkste onderwerpen, zodat ik de komende maand kon bijhouden of ik er tijd aan besteedde. En zo werd mijn reden van omzeilen om dit in kaart te brengen, onzichtbaar zichtbaar. De rij achter het thema ‘plezier’ bleef akelig leeg. 

Hoewel ik vorderingen maakt, schiet ik regelmatig terug in mijn oude patroon: nuttig bezig moeten zijn. Aan kruisjes achter: werk, gezin, huis, sport en lawa’s van minimaal 10.000 stappen geen gebrek. Ik moest mijzelf gewoon weer even de vraag stellen: ‘waar word ik blij van?’ En dan alert zijn voor de ‘fun in disguise’. Hoe blij ik ook word van mijn werk, het schrijven van een cursus of de ramen streeploos schoon krijgen, deze zijn niet in het bezit van de onvervalste funfactor. Het is dat wat je doet als je op vakantie bent: een boek lezen, een mountainbike tocht maken, badmintonnen met je kinderen (waarom doen we dit altijd alleen maar op vakantie??), schrijven in je bullet journal, ontbijt op bed, luieren in de hangmat, Happy Stones maken of waar jij dan ook ontspannen en blij van wordt. Dat waarvan je weet, dat als je niet in de vakantie-stand staat, het je afkeurende blikken van je ego zal opleveren, met een bijpassend klakkend tonggeluid: t-t-t-t.

Het zijn activiteiten die geen nut hebben volgens het ego, niet gericht zijn op de ander, maar onvervalste aandacht geeft aan de ‘me, myself and I’ in jezelf. En omdat dit nou eenmaal niet vanzelf gaat, maar vaak heel hard werken is, stellen we het ego ook weer een beetje tevreden. Dus jouw opdracht voor de komende maand, maak een lijst van jouw ‘nutteloze’ vakantie activiteiten en ga aan de slag: Werk aan je plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *