Melk, goed voor elk?….

Melk, goed voor elk?….

imagesOULB8ERNVan de kleur groen te horen krijgen dat het rood is…. Zo ervaarde ik de mededeling: ‘melk is niet gezond, je hebt geen melk nodig’. Van dit soort mededelingen krijg je geen Aha moment. Eerst denk je: Oja! Wat een onzin! (weerstand). Vervolgens: hmhmmm…(neutrale aanname), dan: hm? (hoe zit dat precies?) om uiteindelijk tot de slotconclusie te komen: what the f***!!! De kleur groen is echt rood!! Deze opeenvolging gebeurt niet in één avond, in mijn geval heeft dit proces jaren geduurd. Hoe kan het ook anders; het is er zo ingestampt door mijn ouders, door de overheid, via schoolmelk, door de bejaarde vrouw met botontkalking tijdens mijn vakantiebaantje in de thuiszorg, door het consultatiebureau: ‘melk is essentieel voor onze botten en gezondheid’. Feit!

Hoe schokkend dat dit ‘feit’ een reclamecampagne blijkt te zijn! Gelukkig leven we in 2016 en hoef ik het niet zelf allemaal uit te pluizen. Het is een hot item waar genoeg over wordt geschreven en waar het hoe en waarom in terug te vinden is. Voor mij waren de belangrijkste eye openers:

  • koemelk is voor kalveren; welk dier drinkt nog melk na de babytijd?
  • koemelk is voor kalveren; een dier met 4 magen…
  • koemelk is voor kalveren; boordevol (groei)hormonen en antibiotica.  Proost!
  • “Dat melk veel calcium bevat, betekent niet automatisch dat melk essentieel is voor sterke botten en een goede gezondheid.” (Melk de witte sloper-Alissa Hamilton) / Dat een appeltaart appels bevat, betekent niet automatisch dat appeltaart gezond voor je is.

Maar hoe dan wel?! Hoe krijg je de benodigde calcium hoeveelheid binnen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je afbrokkelt? Heel simpel: een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je de nodige calcium binnen krijgt. Eet je (groene blad-) groenten, noten, zaden, bonen, vis en je zit hier aan.

Dit puntje kost tijd, we zijn ons hele leven gehersenspoeld, dus ik herhaal: je krijgt je portie calcium via je gezonde voeding. Als je groenten, noten, zaden, etc. eet krijg je genoeg calcium binnen voor sterke botten en goede gezondheid. Wist je al hoe je voldoende calcium binnen krijgt? Door het eten van broccoli, boerenkool, linzen, pijnboompitten… Calcium zit in…. Oké, oké, I get it! Melk is niet gezond, wij hebben geen melk nodig om calcium binnen te krijgen. Ik zal het niet meer drinken……………………………………………………. Maar mijn kinderen dan?…..

Tja, bent niet zomaar van je 40 jaar oude melk-is-goed-voor je-overtuiging af… (en voor bij wie het kwartje nog niet gevallen is: dit geldt dus ook voor je kinderen!)

(Voor alle ins and outs, onderzoeken, resultaten en schokkende feitjes: Melk de witte Sloper – Alissa Hamilton)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *