Business yoga / TBB

Voor de werk/opdrachtnemer:
Na 18 jaar zelf in de zakenwereld gewerkt te hebben, weet ik als geen ander hoe het er aan toe kan gaan: het overslaan van pauzes, non-stop achter die computer door blijven gaan, gestrest van de een naar de andere afspraak sjezen, de race tegen de klok omdat je kinderen om 18.00 uur bij de opvang opgehaald moeten worden, meegaan in de bedrijfscultuur zonder te luisteren naar je wat je lichaam je vertelt of zelfs schreeuwt! En dat doet het… je lichaam geeft genoeg signalen en wil je er niet naar luisteren, dan trapt je lichaam op de noodrem(men); in mijn geval in de vorm van RSI en een burn-out.

Om dit te veranderen is het nodig om je eigen instelling te veranderen, maar nog belangrijker is dat het in jouw bedrijf normaal wordt gevonden om meerdere malen op de dag een kleine break te nemen. Het gezonde van het ongezonde van rokers noem ik het maar… Het wordt namelijk heel normaal gevonden dat je paar keer per dag een sigaretje buiten gaat roken, maar even in een aparte ruimte op adem komen of een klein rondje buiten lopen zonder sigaret is raar en doe je gewoonweg niet.
Soms zijn wat oefeningen op je werkplek al voldoende; het zal je verbazen hoe weinig je nodig hebt om weer op te laden.

Je hebt dus geen urenlange sessies nodig. De tijd die je kwijt bent aan de ontspanning, verdien je dubbel en dwars terug in je productiviteit. Het is logisch dat je o.a. rond 15.00 uur in een dip komt (en dan heb ik het niet over een energiedip als gevolg van wat je wel/niet eet, dit heeft weer een ander oorzaak die ik bij mijn voedingsadviezen behandel); je kunt nou eenmaal niet 8 uur lang doorgaan met, als je je het jezelf gunt, een half uurtje lunchpauze.

Een aantal oefeningen achter je computer, een 3 minuten adempauze in een stille ruimte of een ommetje met je hoofd in de wind, zorgen ervoor dat jij weer fris en fruitig aan het werk kan gaan. En heel belangrijk dat je luistert naar wat je lichaam je vertelt!

Voor de werk/opdrachtgever:

Een dure investering? Zeer zeker niet! Het levert je zo veel meer op dan het je kost. Door iets minder tijd aan het werk te besteden (en dan heb ik het over hooguit 10 a 15 per dag) zal je personeel meer en productiever werk verzetten. Verder voorkomt het stress en laat het ziekteverzuim afnemen. Win, win, win, zou ik zeggen.
De grootste investering die nodig is, is de bedrijfsmentaliteit zo veranderen dat jouw personeel zich veilig en gesteund voelt om deze punten uit te voeren. Geef het goede voorbeeld en ervaar wat voor positieve effecten het teweegbrengt! Neem gerust contact op om te kijken hoe we het in jouw bedrijf kunnen realiseren.

Heb je moeite met het woord yoga? Dan noemen we het TBB: The Business Break!